2013. január 25., péntek

Milyen a jó drop shot bot?

Előre is elnézést kérek, ugyanis ez bejegyzésem egy élménybeszámolóhoz képest kissé száraz lesz, de úgy látom, hogy drop shot módszer elterjedésével, nőtt a bizonytalanság is. Főleg a megfelelő pálca kiválasztásával kapcsolatban nagy a tanácstalanság, ezért megírom a saját meglátásomat ezzel kapcsolatban.

Van-e olyan, hogy drop shot bot?

Szinte minden jelentősebb gyártónak van már kimondottan drop shot botja. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez igen nagy mértékben parasztvakítás. Simán találhatunk magunknak a "normál" pergető botok között is olyat, ami a célnak tökéletesen megfelel. Persze akinek van rá pénze nyugodtan kényeztetheti magát egy drop shot feliratú bottal, de lehet az is, hogy már valahol otthon ott porosodik az a bot, amelyik ehhez módszerhez is tökéletesen alkalmas.

Tűspicces, vagy nem tűspicces?

Ez az egyik olyan kérdés ami folyamatosan felmerül. Sokan nem szeretik a tűspicces pálcákat. Sokan meg nagyon. Kinek van igaza? Szerintem mindkét tábornak van némi igaza, de kérdés ennél sokkal bonyolultabb.
Miért? Azért mert a "normál" pergetés is több külön "ágra" bontható, tehát ott sem létezik olyan bot, amely minden egyes műcsalihoz alkalmazható. Ahogy drop shot módszer fejlődik, úgy szakad az is ilyen "ágakra".
Ha csak a drop shot ólmokat nézem, készülnek 5g-tól, egészen a 35-40g-osig. Az gondolom egyértelmű, hogy egy 5g-os, és egy 30g-os ólomhoz teljesen más pálca az ideális.  Ugyanígy változik az alkalmazott gumicsodák mérete is. Csak én használok 2,5cm-15cm-ig különféle méretű gumikat. Nézzük hát, hogy milyen kérdésekre kell önmagunkban megadni a választ arra, hogy tudjuk milyen pálcát kell választanunk.

                               Finom cucc 2.5cm-es csalival, ehhez tűspicces bot dukál

                                                             Íme egy kisebb sügér

1. Milyen halfajra szeretnénk horgászni?

2. Álló vagy folyóvíz ( ha folyóvíz mekkora, és milyen erős a sodrás)?

3. Mekkora ólmokat és csalikat szeretnék használni?

1.
Lássuk rögtön az első kérdésre a megfejtést.
A drop shot módszer eddig nekem három halfajra bizonyult eredményesnek. Sügérre, süllőre, és csukára.
Kezdem a sügérrel. A kis csíkos lovagokra horgászunk a legkisebb gumikkal, és a legkisebb ólmokkal is.
A plasztikok mérete hazai viszonylatban 2,5cm-8cm-ig változhat. Ezekhez szinte minden esetben elég egy 4-7 (max. 10)g-os ólom. A technikák lehetnek a szokásos bedobom és lassan magam felé emelgetem módszer, és akár a vertikális emelgetés is (létezik olyan helyzet amikor partról is eredményes a vertikális módszer) Ide kell a legfinomabb pálca. Pontosan éreznünk kell a szerelék minden rezdülését, tudni mikor emelkedik el az ólom a fenéktől. Véleményem szerint ilyen esetekben a legjobb választás egy olyan tűspicces bot, aminek a tűspicc ellenére van gerince. Nekem a nagy kedvencem az ET. Perch Blade botja, amit én 10cm-el megrövidítettem. De ugyanígy alkalmas a célra más tűspicces pálca is átalakítás nélkül (pl. Daiwa megaforce jigger). Ezek a pálcák első ránézésre még erősnek is tűnhetnek a sügérhez, de mivel gyakori vendég lesz a horgunkon a csuka is, kell ez a plusz erőtartalék.

                                                      Drop shottal fogott sügér

Ha célzottan csukára dobálunk, akkor használhatunk egy hangyányival erősebb pálcát.
Itt már szabadon választott, hogy egy erősebb tűspicces, vagy egy normál végű pálcát használunk. A lényeg, hogy bot felső 1/3 része ne legyen túl kemény, hogy szinte csak a bot spiccével tudjuk akár egy helyben is ugráltatni a plasztik csalinkat. Általában nagy súlyokkal csukázásnál sem kell számolni (max. 15g), ezért egy kb. 30g felső dobósúlyú, nem túl merev pálca pont elég lesz. A nyélből hajlós "takony" pálcákat kerüljük el. Sokszor a kapást egészen magasra tartott botvégnél kapjuk, kell az a kis gerincesség, hogy ilyenkor is hatékonyan tudjunk bevágni.

                                              Ha kell egy jó gumi.... (nem félreérteni)

                                                            Csuka drop shottal...

Süllőzésnél már nem ilyen egyszerű a helyzet. A süllőt megfoghatjuk állóvízen, de akár szóba jöhet az öreg Duna is. Bár a halfaj ugyanaz a körülmények merőben mások. Ennek megfelelően a botunk is lehet akár egy 30g körüli felső dobósúlyú tűspicces pálca is, de akár egy 60-80g felső dobósúlyú normál végű is. Azt, hogy mikor melyiket válasszuk a 2-es és a 3-as pont tárgyalásánál fogom tisztázni.

 2-3.
Ezt két pontot együtt tárgyalom, ugyanis a víz mélysége, sodrása, és az ólom mérete között szoros az összefüggés. A süllő folyóvízen szereti a húzós sodrást, illetve a sodorvonalak környékét. Más műcsaliknál főleg ha partról horgászunk, és így nem tudunk a meghorgászni kívánt hely fölé pontosan beállni, problémát okoz, hogy a sodrás szinte pillanatok alatt kinyomja az ólomfejet,wobblert, stb... Ez miért probléma? Hát csak nézzük meg egyszer tiszta víznél miképpen viselkednek a küszök. Szinte egy helyben állnak egy nagyobb rajban, bent sodrásban. A süllők pedig szinte láthatatlanul alulról le-le csípnek egy egy megfáradt példányt. Azonban a drop shot módszer megfelelő méretű ólommal kombinálva remek lehetőséget nyújt arra, hogy az ilyen helyeket is meghorgásszuk eredményesen. A technika egy kicsit más mint megszokott. Bedobás után hagyjuk a fenékre süllyedni az ólmot, ami a körülményektől függően 15g de akár a 45-50g is lehet, a lényeg, hogy szépen megálljon a sodrásban. A zsinórt megfeszítjük, és várunk pár másodpercet, majd nagyon lassan centiről centire emelgetjük. A lassúságot nem győzöm eléggé kihangsúlyozni! Egy-egy ilyen 1-2 centis emelés után nyugodtan hagyjunk akár jópár másodperces szünetet is. A gumink (nem)mozgása miatt ne aggódjunk, amennyit kell mozgat rajta a sodrás. Nem lepődjünk meg azon, ha sok kapást éppen az egy helyben álló gumira kapunk. Ha jól megfigyeli az ember látja, hogy a küszök is hasonlóan viselkednek, mint a mi műcsalink. A kapás általában igen határozott, szinte sokkolóan nagyot képesek odavágni a húzós vízben a süllők. Nekem alkonyatkor bizonyult igazán eredményesnek ez a módszer. Ilyenkor akár tíz perc alatt több kapásunk lehet, mint amúgy egész nap.
Amire idáig nem tértem ki, hogy ehhez a variációhoz jóval szigorúbb pálca dukál. Itt már elfelejthetjük a hagyományos drop shot pálcákat. Nyugodtan használhatunk valami keményebb botot. Én egy 30-80-as ET Spin Blade pálcával horgászok, és nem érzem durungnak a módszerhez.

                                                      Alkonyati süllő a sodrásból

Térjünk hát vissza címben szereplő kérdéshez. Milyen a jó drop shot bot?
Mint látható minden halfajhoz, módszerhez, ólommérethez más, és más. Nincs olyan, hogy univerzális pálca, mint ahogy a "normál" pergetésben sem. Az a jó drop shot bot, amelyikkel az általunk használt szereléket be tudjuk a dobni normálisan, a szerlékünk minden rezdülését érezzük, és a kapásainkat meg tudjuk fogni.
Bothossz tekintetében szándékosan nem írtam semmit, ugyanis szerintem egyénenként változó kinek mi jön be. Nekem az ideális bothossz most éppen 210-240cm, de lehet jövőre már nálam is másképpen lesz...


3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Király a blog, lassan a végére érek!

    Korábban írtál a csukás ds szerelékről, de nekem nem teljesen világos, így kérdezném, hogy csukára, hogy készítesz harapásálló drop shot szereléket?

    Norbi

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Köszi!
    Tavalyig az ET. Pike Wire 6kg-os köthető drótelőkéjéből kötöttem meg az egész szerkót.Sajnos az Energónál ez a termék már nincsen.
    Azóta próbálkoztam sok mindennel, most éppen a Climax Hard Mono-ját próbálgatom.
    Egyenlőre nem sok tapasztalatom van vele. Kisebb csukák jöttek rá, de igazi nagyot ,még nem sikerült azóta akasztanom. Félek, hogy 100%-ban ez sem fog beválni. Van egy nagyon jó termék a Mantikor 7x7 köthető előke, de brutál drágán adják.
    Amikor ezeket a köthető drótokat használom az egész szerkót ezekből kötöm meg.
    Üdv.:Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ettől féltem, hogy az egészet abból kötöd, mert úgy azért annyira nem olcsó mulatság.

      Én Technipeche előkét használok, de néztem már Mantikort is, nagyon jónak tűnik, de az még drágább.

      Törlés